Artrita reumatoidă
Artrita reumatoidă este o boală autoimună, inflamatorie, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar atacă în mod eronat celulele sănătoase, provocând inflamație și durere.
Artrita reumatoidă afectează de obicei articulațiile mâinilor, încheieturilor și genunchilor. Într-o articulație cu acest diagnostic, apare inflamația sinovialei, membrana care căptușește articulația, provocând deteriorarea țesutului articular. Această lezare tisulară poate provoca durere cronică, instabilitate (lipsa de echilibru) și deformare (deformare).
Care sunt semnele și simptomele ?
Este important de menționat că aceste simptome pot fi intermitente, cu perioade de remisie în care acestea se diminuează sau dispar complet.
Printre simptome se numără:
– Durere monoarticulară/poliarticulară
– Rigiditate articulară
– Sensibilitate și inflamație articulară
– Pierdere în greutate
– Febră
– Oboseală
– Slăbiciune
Factori de risc:
– Vârsta, risc mai mare de apariție dupa vârsta de 60 de ani
– Sexul, persoanele de sex feminin sunt mai expuse la artrita reumatoidă
– Genetic
– Fumatul
– Femeile care nu au născut niciodata
– Obezitatea
Pentru ameliorarea durerilor și îmbunătățirea stării generale este recomandată kinetoterapia și terapia prin curenți.
Spondilita anchilozanta este o formă de artrită care provoacă inflamație cronică pe termen lung a coloanei vertebrale. Aceasta inflamează articulațiile sacroiliace, fiind unul dintre primele semne ale spondilitei anchilozante. Inflamația se extinde adesea la articulațiile dintre vertebre, determinând fuzionarea vertebrelor cu pierderea mobilitatii la nivelul segmentului cervical si toracal cu adoptarea unor posturi vicioase.
Aceasta debutează în jurul vârstei de 30 de ani și afectează mai frecvent persoanele de sex masculin. Spondilita anchilozantă atacă sistemul musculo-scheletal dar provoacă manifestări și la nivel ocular, pulmonar, cardio-vascular, intestinal și la nivelul vezicii urinare.
Simptomele spondilitei sunt reprezentate de rigiditate, sensibilitate și inflamație în articulațiile coloanei vertebrale, șoldurilor dar și genunchilor. Pe parcursul evoluției nefavorabile, apar și dificultățile de respirație, afectarea cardio vasculară
Bursita este o inflamație dureroasă la nivelul burselor – saculeți cu conținut lichid situați în articulație cu rolul de a facilita mișcarea și de a reduce fricțiunea între componentele articulare (oase, tendoane, mușchi). Aceasta se manifestă prin inflamație, durere și limitarea amplitudinii de mișcare. Cele mai frecvente cauze sunt traumatismele, suprasolicitarile, mișcările repetitive în articulație dar și infecțiile. Ca primă metodă de tratament este scăderea inflamației, utilizarea CrioUltrasunet, ulterior practicarea kinetoterapiei pentru îmbunătățirea funcționalității articulare.