loading

Hernia de disc

Coloana vertebrala este o structura complexa formata din vertebre si discuri intervertebrale, care protejeaza maduva spinarii si sustine trunchiul. Exista o serie de afectiuni care pot afecta coloana vertebrala.

Iata unele dintre cele mai frecvente afectiuni ale coloanei vertebrale:

Hernia de disc, cunoscuta si sub denumirea de hernie discala sau disc herniat, este o afectiune a coloanei vertebrale care implica iesirea sau proeminenta nucleului pulpos unui disc intervertebral din pozitia sa normala.

Hernia de disc se dezvolta atunci cand stratul exterior al discului, numit inel fibros, se deterioreaza sau se rupe, permitand nucleului pulpos din interior sa iasa sau sa exercite presiune asupra nervilor din apropiere sau maduvei spinarii. Aceasta poate cauza o varietate de simptome:

Simptome:

Dureri: Durerea este simptomul principal al herniei de disc. Aceasta poate fi localizata in zona unde se afla hernia de disc sau poate iradia in alte parti ale corpului, in functie de nivelul coloanei afectat.

Amorteli si Slabiciune: Presiunea exercitata asupra nervilor poate duce la senzatii de amorteala, furnicaturi sau slabiciune in zona afectata

Tulburari de Miscare si Mobilitate: Hernia de disc poate limita gama de miscare a coloanei afectate si poate provoca dificultati in efectuarea anumitor activitati sau miscari.

Mijloace de tratament:

Kinetoterapia- joaca unul rol important in tratarea herniei de disc, aceasta poate contribui semnificativ la ameliorarea simptomelor, la imbunatatirea mobilitatii si la intarirea musculaturii din zona coloanei vertebrale.

Fizioterapia- asemenea kinetoterapiei aceasta are un rol esential in tratarea herniei de disc, ajutand la reducerea durerii, favorizarea mobilitatii si biostimularea tesuturilor si grabirea vindecarii acestora.

Sciatica

Este o afectiune care apare atunci cand nervul sciatic este iritat sau comprimat, cauzand dureri, amorteli si slabiciune in partea inferioara a spatelui, fese si picior.

Scolioza

Este o deviatie laterala a coloanei vertebrale, care poate provoca dureri si dificultati in miscare. Poate aparea in timpul cresterii sau ca urmare a altor afectiuni.

Cifoza

Cifoza este o curbare anormala inainte a coloanei vertebrale in zona toracica, ceea ce poate determina o postura inclinata inainte si dureri dorsale.

Spondiloza

Cunoscuta si sub denumirea de osteoartrita vertebrala, este o afectiune degenerativa care afecteaza coloana vertebrala si articulatiile intervertebrale.

osteoartrita

Aceasta apare atunci cand cartilajul care protejeaza articulatiile vertebrale se deterioreaza, cauzand dureri si rigiditate