loading

Electroterapia cu laser, cunoscută și sub denumirea de terapie cu laser de înaltă intensitate (High-Intensity Laser Therapy – HILT), este o formă de terapie fizică care utilizează fascicule de lumină laser pentru a trata diverse afecțiuni și a stimula procesele de vindecare în țesuturile corpului.

Această terapie se bazează pe proprietățile speciale ale luminii laser, care emite un singur tip de lumină coerentă și concentrată, cu o lungime de undă specifică. Electroterapia cu laser folosește lasere cu putere ridicată și lungimi de undă în spectrul infraroșu și/sau apropiat al luminii vizibile.

Prin focalizarea fasciculului laser în zona afectată, energia luminii laser este absorbită de țesuturile din corp, determinând o serie de efecte benefice. Acestea includ:

  1. Reducerea durerii: Lumina laser ajută la blocarea transmiterii semnalelor de durere prin stimularea eliberării de endorfine, substanțe chimice naturale care reduc senzația de durere.
  2. Reducerea inflamației: Laserul ajută la reducerea inflamației prin creșterea fluxului sanguin și limfatic în zona afectată, promovând astfel eliminarea substanțelor inflamatorii și aducerea de nutrienți și oxigen la țesuturile afectate.
  3. Stimularea vindecării țesuturilor: Lumina laser stimulează procesele de regenerare celulară și crește producția de ATP (adenozin trifosfat), ceea ce contribuie la vindecarea țesuturilor afectate, inclusiv a mușchilor, tendoanelor și ligamentelor.
  4. Relaxarea musculară: Laserul ajută la relaxarea mușchilor tensionați prin stimularea circulației sanguine și a fluxului de oxigen către acestea.
  5. Creșterea producției de colagen: Lumina laser poate stimula producția de colagen, o proteină esențială în structura țesuturilor conjunctive, cum ar fi ligamentele și tendoanele, contribuind astfel la întărirea acestora.

Terapia cu laser este non-invazivă, nedureroasă și nu necesită utilizarea de substanțe chimice sau medicamente. De asemenea, este o metodă precisă, care poate fi aplicată într-un mod controlat și direcționat către zona afectată.