loading

Recuperarea postnatala

Recuperarea Postnatala

Gimnasitica postnatala poate fi practicata la 4 saptamani dupa nasterea naturala si la 6 saptamani dupa operatia de cezariana. Acest program este destinat proaspetelor mamici care doresc imbunatatirea posturala si tonifierea musculara afectate de sarcina, dar si ameliorarea durerilor de spate si imbunatatirea starii de spirit.

Totodata, prin intermediul gimnasticii postnatale se pot corecta diastaza abdominala si incontinenta urinara. Diastaza se manifesta prin distantarea celor doua parti dreapta si stanga ale muschiului drept abdominal si scaderea rezistentei peretelui abdominal, care atrage dupa sine balonare, tulburari de tranzit intestinal, peristaltism vizibil, incontinenta urinara, dureri lombare etc.

Daca aspectul abdomenului tau te pune pune pe ganduri, te simti inconfortabil si vrei sa identifici cauza, te asteptam la o evaluarea rapida!

Diastaza abdominala

Ce este diastaza abdominala ?

Diastaza abdominală reprezintă o întindere și slăbire a liniei albe a abdomenului ca urmare a creșterii presiunii abdominale pe măsura dezvoltării sarcinii. Aceste modificări ale liniei albe cauzează distanțarea părților dreaptă și stângă ale mușchiului drept abdominal și scăderea rezistenței peretelui abdominal la nivelul liniei mediene.

Pentru ca diastaza să fie diagnosticată, trebuie să existe o distanță de cel puțin 2cm pe linia mediana a mușchiului drept abdominal. În situațiile fericite, densitatea țesuturilor își poate relua valorile inițiale și diastaza se poate rezolva de la sine în primele 8-12 săptămâni de la naștere, altfel vindecarea poate dura si pana la un an, depinzand de fiecare organism.

Factorii favorizanti:

Printre factorii favorizanți în apariția diastazei abdominale se numără și tipul constituțional al gravidei, sarcinile anterioare, vârsta mai mare de 35 de ani a mamei, greutatea excesivă a fătului, sarcina gemelară, obezitatea din timpul sarcinii.

Semne si simptome:

Aspectul estetic și modul prin care acesta influențează starea psihologică este primul semn cu care se confruntă pacientele, dar poate provoca modificări importante ale mecanicii bazinului și, totodată, probleme la nivelul șoldurilor, bazinului și spatelui. Înfățișarea abdomenului se manifestă printr-o “balonare”, chiar și după 6 luni de la naștere, iar în acest caz este de luat în considerare diagnosticarea cu diastază abdominală.

Diastaza abdominală reduce integritatea și funcționalitatea peretelui abdominal, cauzând în timp complicații precum: balonare, arsuri stomacale, tulburări de tranzit intestinal, peristaltism vizibil, hernie omblicală, incontinență urinară, dureri în timpul actului sexual, dureri lombare, instabilitate pelvină, tulburări de statică.

Mijloace de tratament:

  • Kinetoterapia – consta in exercitii specifice de tonifiere a abdomenului si nu numai care ajuta in recuperarea diastazei.
  • Terapia T.E.C.A.R. – ajuta in biostimularea tesuturilor si sustine regenerarea acestora
  • KinesioTAPE – lucreaza la nivelul fasciei musculare si grabeste vindecarea tesuturilor.